Totuuksia, joita et välttämättä haluaisi kuulla mutta kerron silti

Kuva: Studio Empire / Annika Kartano

Olen menossa ensi tiistaina ottamaan uutta tatuointia. Siksi on tullut viime aikoina selailtua paljon kaiken maailman sanontoja, sloganeita ja voimaannuttavia lauseita. Olen myös huomannut, kuinka paljon on tullut opittua elämästä viimeisen parin vuoden aikana ja kuinka suuri osa väitteistä ei pidä paikkaansa. Here we go.

”Why do we fall? So we can learn to pick ourselves up.”
– Miksi noin nuorella naisella on noin negatiivinen tatuointi? kysyi Pirjo.
Hätkähdin. En ollut koskaan itse ajatellut sanoman olevan millään tavoin negatiivinen. Mulla se on aina kertonut voimasta. Että mitä tahansa tulee vastaan, niin aina noustaan uudelleen ylös. (Tuo lause on muuten Batman-elokuvasta). En toki tatuoinnin ottamisen aikaan vielä tiennyt,  mitä kaikkea elämä tuo eteeni. En ollut kohdannut juurikaan vastoinkäymisiä. Nyt tiedän jo enemmän – ja uskon edelleen siihen, että joka kerta sitä oppii nousemaan ylös.

Vuosien varrella olen oppinut myös muutamia muita asioita.

Rakkaus riittää.
– Kun se ei muuten aina riitä. Elämässä on paljon muitakin asioita kuin rakkaus. Rakkautta tärkeämpää on jakaa samat arvot ja elämänkatsomus. Rakkautta tärkeämpää on pystyä keskustelemaan avoimesti (tai pervon rehellisesti kuten Ellu kirjoitti) vaikeistakin asioista. Rakkautta tärkeämpää on tahto olla toisen vierellä no matter what. Rakkautta tärkeämpää on hakea apua ajoissa.
Olen tehnyt virheitä ja luullut, että rakkaus riittää.
Olen särkenyt sydämeni sen takia, kun luulin, että rakkaus voittaa kaiken. Ei voita.

Missä näet itsesi vuoden, 5 vuoden tai 10 vuoden päästä?
– On muuten hemmetin hyvä kysymys. On hyvä olla tavoitteita, tehdä suunnitelmia ja luoda unelmakarttoja. On hyvä suunnitella vähän matkaa eteenpäin. Ehkä pari viikkoa, max. kuukausi. Koska se on aivan v**** sama, mitä sitä on suunnitellut 5 vuoden päähän, niin elämällä saattaa olla aivan toisenlaiset suunnitelmat. Ja hyvin usein onkin.
Moni toteutumatta jäänyt asia saattaa harmittaa, kun eteen tuleekin jotain aivan muuta, mutta yleensä asioista löytyy se kultareunus ajan kanssa. Tai ainakin hopeinen.
Vuonna 2013 tein unelmakarttaa, jossa oli paljon kuvia tv-juontajista. Halusin eteenpäin urallani. Vieressä omaa karttaansa teki Ellu ja hänen kartastaan löytyi lasten rattaat. Vuonna 2014 me molemmat saatiin lapsi. Myöhemmin ymmärsin, ettei ajoitus olisi voinut olla parempi. Ei oltaisi koskaan saatu Maikkia näin pitkälle eikä ystävystytty Ellun kanssa, jos en olisi saanut lasta samaan aikaan. En ehkä sillä hetkellä päässyt edistämään uraani, mutta sain elinikäisen ystävän. Tässä yksi esimerkki niistä tuhansista sattumuksista, joita elämä on eteeni heittänyt.

Musta hoikentaa. 
– Ei pidä paikkaansa. Musta sopii äärimmäisen harvalle suomalaiselle (n. 12%) ja saa yleensä ihmiset näyttämään väsyneiltä, kalpeilta, harmailta, vanhemmilta ja varjojen takia myös isommilta. Hoikentavat vaatteet ovat oman vartalotyypin ja värien mukaiset, eivät mustat. Jos sillä on jotain merkitystä?

Lasten saanti ei muuta mitään.
– 
Ehkä paskin läppä ikinä. Lapsen saaminen muuttaa kaiken. Kaiken.
Se muuttaa ihmisen arvoja. Se muuttaa omaa käsitystä vihasta ja rakkaudesta. Se auttaa löytämään itsestään täysin uusia piirteitä. Se väsyttää enemmän kuin mikään muu ikinä. Elämä on lapsen saamisen jälkeen jatkuvaa huolehtimista. Se on oman ajan jakamista (ehkä kun lapsi on 4-v voi päästä jo yksin vessaan tai suihkuun). Se muuttaa parisuhdetta. Se muuttaa suhtautumista myös muiden lapsiin. Se on jatkuvaa neuvojen saamista: ”Sanoita tunteita. Nuku perhepedissä. Ole armollinen. Imetä.” tai ”Aseta rajat. Pidä unikoulua. Lähde parisuhdelomalle. Ota omaa aikaa. Juota pullosta.” —> Koita siinä sitten tasapainoilla ja löytää se oma tapa olla vanhempi, pieleen menee joka tapauksessa. Jos lapsia tulee enemmän kuin yksi, se on myös riitojen selvittelyä, tuplasti aikataulusäätöä, kaveri yökyliä, harrastuksiin kuskaamista, tukena olemista ja jatkuvaa jaksamista ja venymistä. Koska olet äiti.

Kaikki järjestyy
– Osittain totta. Aika menee koko ajan eteenpäin. Kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa mutta omaan asenteeseen onneksi voi. Kaikki asiat järjestyy tavalla tai toisella. Ei aina niin kuin olit toivonut, mutta juuri kuten niiden pitää. On siis hyvä miettiä, miten oman ajan käyttää. Aika on arvokkain asia mitä meillä on. Siksi se kannattaa käyttää niin, että nauttii elämästä.

Ja siksi seuraava teksti ilmestyy ihooni ensi viikolla.
”Someone told me I was delusional. I almost fell of my unicorn.”
Kun uskot omaan tekemiseesi, vain sillä on merkitystä. Vain siten voit olla onnellinen, kun elät sellaista elämää, joka vastaa sun arvoja ja teet niitä asioita, jotka tuo sulle hyvän mielen. Tiedän, että joskus toisen mielipide horjuttaa ja meinaa jättää asioita tekemättä tai ei uskalla kertoa omista haaveista, koska pelkää vastaanottoa. Mutta onko sillä jotain väliä, mitä muut ajattelee? 

Nauti <3 Olet sen ansainnut.
Ja tuu seuraan mua IG:ssä kativasell

– Kati

Kuva Studio Empire / Annika Kartano

 

One Reply to “Totuuksia, joita et välttämättä haluaisi kuulla mutta kerron silti”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.