Harkitsetko Proakatemian YAMK -tutkintoa tai muuta vastaavaa työnohessa suoritettavaa opiskelua? Jos vastasit kyllä, varaudu ainakin näihin seuraavassa esitettyihin haasteisiin.
Aloitin oman YAMK -tutkinnon 2017 syksyllä ja opinnäytetyö saatiin kansitettua ja palautettua eilen. Ajattelinkin nyt, kun muistot on vielä tuoreita, kirjoitella muutaman vinkin sulle, joka mietit opiskeluiden aloittamista töiden ohessa.
1.Mieti, mistä olet valmis luopumaan opiskeluiden ajaksi? Jos susta tuntuu, että elämä on nyt just mukavan lunkkia, niin mieti oletko valmis kiristämään tahtia muutamaksi vuodeksi. Jos sun kalenteri on nyt jo täynnä, niin mieti mistä luopua mahduttaaksesi opinnot tilalle. Aika moni meidänkin ryhmästä kiristeli kireiden aikataulujen kanssa ja osa jätti tämän takia koulutuksen kesken. Opinnot etenee itsekseen työnohessa yhtä takuu varmasti, kuin toinen lapsikin menee ”siinä sivussa”… MUAHAHAHAAA. Toki kannattaa myös ajatella siltä kantilta, että kun opintoihin kerta lähtee, niin on oikeesti aikaa hyödyntää kaikki sen tuomat mahdollisuudet. Enkä puhu pelkästä opiskelijakortista….toki varmistin nyt itse vielä ennen valmistumista, että saan loppuvuoden leiman korttiin 😉 Itse luovuin paikallisen Nuorkauppakamarin puheenjohtajuudesta ja aktiivisen jäsenen roolista, kun opiskelupaikka varmistui. Ikävä, mutta toisaalta yksinkertainen valinta kun piti valita kamaritoiminnan, työn ja lasten väliltä.
2. Päätä opinnäytetyö/kehitystehtävän aihe ennen kun aloitat opinnot. En tarkoita ihan otsikkotasolla, mutta jos suunnilleen tietää, mistä teemasta aikoo kirjoittaa, niin pystyy keräämään teoriaa pitkin matkaa. Mä valitsin luettavia kirjoja sen mukaan, että voisin hyödyntää ne opinnäytetyön teoriaosuudessa. Vaikka olin varannut opinnoille kalenterista tilaa, päätin että en lue mitään ylimääräistä vaan yritän saada hyödynnettyä kaiken tai edes suurimman osan luetusta opinnäytetyöhön. Ennen ensimmäisen kirjan avausta avaakin sen sijaan raportointiohjeet, niin saat viittaukset tehtyä okein ja lähdetiedot ylös. Oli jotenkin henkisesti helpottavaa, kun teoriaa kertyi koko ajan. Myös case-osuus kerääntyi matkan varrella, kun dokumentoin tarkemmin yrityksen kehitysvaiheet (”dokumentoida tarkemmin” on vitsi…ei meidän yrityksessä ole dokumentoitu mitään ennen tätä mitään millään tasolla 😀 ).
3. Laske rimaa. Keskity ja panosta niihin kursseihin, kirjoihin ja tehtäviin, mitkä auttaa sua just nyt. Kaikessa ei kannata tähdätä täydellisyyteen vaan valitse ne sulle tärkeimmät alueet. Tässä tein ennakkoon saman päätöksen kuin kirjojen kanssa, että niihin panostetaan, mitkä auttaa just nyt eteenpäin ja itselle vähemmän tärkeät tehtävät tein vauhdissa vasemmalla kädellä. Tää oli tosi hankalaa henkisesti, kun mun mielestä kaikesta voi aina oppia ja IKINÄ ei tiedä mikä lopulta on tärkein tieto, mutta en olisi selvinnyt hengissä jos en joskus olisi mennyt sieltä missä rima oli matala tai portti oli jo auki… Tieteellinen kirjoittaminen ei kuulu mun vahvuuksiin ja myös siksi jouduin laskemaan opinnäytetyön arvosana tavoitetta. 5 arvosana olisi vaatinut itseltäni niin paljon aikaa ja energiaa, että siitä oli vaan pakko päästää irti. Varsinkin kun tavoitteen takana oli ainoastaan halu olla paras…mikä kilpailuhenkisyys ??? Suurempi ja järkevämpi tavoite oli yrityksen systemaattinen kehittäminen koko opintojen ajan ja saatiinkin liikevaihto opintojen aikana lähes tuplattua, joten taputan itseäni tyytyväisenä olkapäälle vaikka tästä ei ”arvosanaa” saanutkaan.
4. Vaikka itse koulutus on ”ilmainen” niin se tulee ainakin yrittäjälle tosi kalliiksi. Ihan hyvä siis etukäteen miettiä, onko mulla tähän varaa. Rahaa palaa koulutuspäivien majoitukseen, mutta suurin tulonmenetys tulee siitä ajasta, mitä koulutukseen käytät. Kaikki aika koulutuspäivillä ja tehtävien parissa on pois myynnistä. Koulutukseen on pakko suhtautua investointina ja uskottava, että se tulee maksamaan itsensä takaisin. Tämän takia kannattaa oikeesti repiä koulutuksesta kaikki mahdollinen hyöty irti. Itse kun toimin vielä alalla, jossa ei voi tehdä töitä ennakkoon niin tulonmenetys tuntui kunnolla, kun jouduin kieltäytymään juontokeikasta koulutuspäivän takia. Niistä keikkapäivistä tulee kuitenkin se koko palkka, et kyllä koeteltiin uskoa et tää koulutus kannattaa.. onneksi niitä keikkoja riitti myös kouluspäivien ulkopuolelle, niin ei tarvinnut laittaa asuntolainaa koroille koulutuksen ajaksi…Sillon kirpaisi, mutta näin jälkikäteen oon ihan helvetin ilonen, että jaksoin uskoa siihen, että lopussa kiitos seisoo, koska siellä se seistä tollotti <3
5. Muista nauttia! Mä tiedän, että tää on vähän kliseinen neuvo, mutta oikeesti se muodostuu haasteeksi kun on kiire. Nauti lähipäivistä. Nauti siitä tunnelmasta mikä syntyy, kun kaikilla kanssaopiskelijoilla on samanlainen palo kehittämiseen. Kuuntele, osallistu ja auta. Oli ihan luksusta siirtyä arjen pyörityksestä lähipäiville jonnekkin jumalan selän taakse muutamaksi päiväksi pätkivän netin pariin. Oli kerrankin aikaa ajatella. Ja perheellisille oli pelkästään ihan luksusta kun sai nukkua, YKSIN! <- jo tämä syy riitti kantamaan mut vaikeiden kohtien yli 😉
Jos tuntuu, että nää haasteet saat kyllä ratkottua niin seuraava Yrittäjyyden YAMK-tutkinto-ohjelman haku on 4.9.-18.9. Ei muuta, kun hakemaan <3
PS. Päivittelen nykyisin ahkerimmin instaa niin otappa seurantaan mun tili.