Sinulle on postia

Yrittäjälle puhelin ja sähköposti on äärimmäisen tärkeitä. Ylipäätään se, että on koko ajan tavoitettavissa on kaiken a ja o. Näin ainakin luulin. Minulla ei ole koskaan ollut ns. työaikoja, vaan olen sujuvasti yhdistänyt työn ja vapaa-ajan. En ole koskaan stressannut asiasta, koska rakastan sitä mitä teen ja monesti työ ja vapaa-aika sekoittuvat. Puhelin on aina mukana, siihen tulee sekä henkilökohtaiset että työpuhelut. Minulla on kolme eri sähköpostitiliä ja päivän aikana tulee useita kymmeniä sähköposteja. Joskus tulee hoidettua työasioita myös Facebookissa, välillä kymmenen aikaan illalla jos esim. Ellu sattuu olemaan linjoilla.. 

Kun jäin äitiyslomalle, huomasin, että tämä asia, joka ei ennen minua vaivannut, alkoi yhtäkkiä tuottamaan stressiä. Kun imetyksen lomassa vilkaisin puhelinta, siellä saattoi olla 10-20 lukematonta sähköpostia. En kuitenkaan halunnut imetyksen aikana tehdä töitä tai keskittyä sähköpostisumaan vaan halusin keskittyä pienokaiseeni. 

Sitten kun neiti otti unia, minunkin olisi pitänyt levätä. Sen sijaan oli saatava se pieni punainen ympyrä puhelimesta pois, mikä näyttää lukemattomien viestien määrän. Minulla on jonkin sortin neuroosi vissiin asian suhteen, en kykene olemaan, jos on lukemattomia viestejä. Uskottelin itselleni, että viesteihin on vastattava saman tien -olenhan yrittäjä, ei asiakkaat jaksa odottaa. Noin pari viikkoa uutena äitinä tätä jaksoin, kunnes asialle oli pakko tehdä stoppi.

Jotta sain mielelleni rauhaa, laitoin sähköpostiini automaattisen paluuviestin ”Olen äitiyslomalla”. Viestissä sanottiin, että luen kyllä sähköposteja, mutta että vastaaminen saattoi viedä useamman päivän. Kehotin myös soittamaan, mikäli asia oli kiireellinen. Tämän lisäksi poistin sähköpostin puhelimestani. Näin kun käytin puhelinta muuten, ei ollut sitä punaista ympyrää, joka olisi pakottanut sähköpostien ääreen (ja varsinkin kun aina suuri osa posteista on typerää roskaa). 

Totuin muutokseen yllättävän nopeasti. Asiakkaat malttoivat odottaa, vaikken ollut enää 24/7 tavoitettavissa. Hoidin ja hoidan edelleen työasiat rauhassa koneella, kun minusta sille tuntuu. Jos haluan ottaa päikkärit neidin kanssa yhdessä, teen niin. Mikäli olen virkeä, saatan istua koneella. Tai sitten teen töitä mieheni vapaapäivinä tunnin-pari, jotta saan rauhassa keskittyä. Ja Venjakin saattaa välillä viihtyä itsekseen leikkien yli puolikin tuntia, niin silloin tällöin istun koneella keittiössä ja katselen kun Venja touhuaa omiaan vieressä <3. 


Edelleen siis tavoitettavissa -mutta oman aikataulun sanelemana!
– KatiVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.