Some-elämä on arjen pintaraapaisu

Havahduin jälleen tänä aamuna pohtimaan some-elämäni antamaa kuvaa. Me ollaan törmätty tähän Ellun kans viimeisen parin vuoden aikana jo useasti. Kuinka meillä on valtava määrä keikkaa ja ollaan koko ajan menossa ja rahaa on aivan älyttömästi, eikä elämässä ole muutenkaan huolia tai murheita. Ainakaan sen mukaan, kun meitä seuraa somessa. Ja kyllä se siltä varmasti vaikuttaakin, mutta eihän some ole koskaan koko totuus.

Maikki on mun ja Ellun ainoa tulonlähde (ei, meillä ei ole tuhansia säästössä tai sijoituksia… toki oma virhe tämä kun ei ole puskuria). Viimeisimpänä huhtikuun alussa juhlistimme julkisesti sitä, kun yrityksemme sai Business Finlandin rahoituksen tänä meille äärimmäisen vaikeana Korona-aikana. 12.3. meillä tyhjeni keikkakalenterit totaalisesti eikä tietoa tulevasta ole kenellekään. Saamamme raha on kokonaisuudessaan 40.000€, josta osa on varattu palkkoihin ja osa ulkopuolisiin ostoihin (mahtavaa, että pystymme tarjota tässä tilanteessa töitä myös muille meidän projekteihin)! Tarkoitus on innovoida ja kehittää Maikille keikkojen ja koulutusten ohelle myyntiin verkkokursseja. Tuosta summasta 28.000€ tuli tilille nopeasti ja loput 12.000€ tulee vasta myöhemmin syksyllä, kun palautamme loppuraportin. Tämän jälkeen tulikin kommentteja, että ”nythän te elätte herroiksi” ja ”eihän teillä ole mitään hätää”. Niinpä. Kunpa asia olisikin niin. Tästä BF-rahasta tällä hetkellä käytössä on palkkoihin 20.000 €; jaa se summa viidelle kuukaudelle ja kahdelle ihmiselle. Ja tästä summastahan maksetaan vielä Yelli ja verot. Käytännössä se tarkoitti sitä, että maanantaina tililleni rapsahtanut palkka oli 1.245€.

Ystävän vinkkinä sain tänä aamuna viestin, että kannattaisi poistaa IG laittamani kuva, missä olen autoni kanssa. Ihmiset eivät kuulemma käyttäydy rationaalisesti ja jakavat väärää tietoa eteenpäin. Olemme juuri julkisesti ilmoittaneet BF avustuksesta ja sitten kuvassa näkyy pramea auto. (Jokainen joka luki edellisen kappaleen, niin ymmärtää ettei 1.200€ kk-palkalla osteta bemaria…) Kuulemma ihmiset närkästyy herkästi ja tällaisia kuvia ei tässä hetkessä kannattaisi laittaa. Kuvan pointti näköjään meni ohi, koska siinä sarkastisesti kerroin ”rakkaasta” autosta, jonka ostin autoliikkeestä käytettynä tammikuussa ja huoltoon on kulunut nyt viimeisen 3 kk aikana 2000€ (hei arvaatkaa, mihin sitä luottokorttia käytetään?) ja siitä, että kuluttajariitalautakunnan käsittely aika on ”vain” 12kk.

Henkilökohtaisella tasolla asuntolainat on koroilla, Fressin jäsenyys lopetettu, kynsien huolto lopetettu, take away ruuan hakeminen pääsääntöisesti lopetettu tms. Uskon, että monelle muullekin nämä valinnat ovat nyt arkipäivää ja pääasia on, että pakolliset kulut tulee jollain tavoin katetuiksi. Onneksi leikkipuistossa leikkiminen ja metsäretket lasten kanssa on ilmaisia <3

Maikilla ei onneksi ole lainaa vaan toimintaa on koko ajan pidetty yllä ja mahdollisuuksien mukaan kasvatettu tulorahoituksella. Tästäkin olemme kuulleet, että mihin meidän raha sitten menee? No kuulkaa, yrityksen juoksevien kulujen lisäksi se menee ihan perus elämiseen. Ei meidän juontopalkat tähtitieteellisiä ole, viime vuonna taisin tuloillani ylittää juuri ja juuri 30.000€ eli keskimääräinen kk-palkka oli n. 2500€. Raha vain tulee tilille äärimmäisen epäsäännöllisesti. Mahtavina kuukausina yli 5.000€, huonoina 0€, jolloin täytyisi osata säästää; osa meistä on tässä parempia kuin toiset ja sitten on se petollistakin petollisempi luottokortti.. (ei mennä nyt siihen).

Ja mitä somessa näkyy? Hymyilevä nainen, joka käy töissä, kuvaa tällä hetkellä Ellun kanssa verkkokursseja ja mainosvideoita, iloitsee tulevasta kirjasta, nauttii ajasta lasten kanssa, näkee ystäviä (turvavälin muistaen), haastaa ihmisiä nauttimaan keväästä #enpukeudumustaan -teemaviikolla, pt-projektin aloittaminen, sporttista ilotulitusta ja viimeisimpänä tämän kirjoituksen kimmokkeena toiminut kuva, jossa ”sädehdin kilpaa autoni kanssa”.

Ja niinhän se näyttää olevan muillakin. Somessa iloitaan työn tuomista onnistumisista, ollaan viimeisen päälle hoikkia ja kauniita, rakkaus kukoistaa täydellisissä perhepotreteissa ja koti on aina siisti. Ainakin sen 2 minuutin ajan, kun se kuva someen otetaan. Mutta kyllä minäkin mieluummin kerron somessa niistä iloisista asioista ja keskityn positiivisuuteen tämän kaiken keskellä.

Vaikka tämä kevät on ollut sellaista vastamäkeen hiihtämistä, niin olen halunnut jakaa somessa niitä hetkittäisiä ilonpilkahduksia. Avioero, uudet asumisjärjestelyt, asunnon tahmea myynti (edelleen käynnissä), alkuvuodesta auton vaihto (joka jatkuvasti rikki), sitten kaikkien keikkojen peruuntuminen voisi toki myös vetää mielen matalaksi ja ihmisen saamattomaksi. Olen valinnut toisen tien. Mustan huumorin, ystävät ja arjen pienet ilot.

Pointtina siis se, että kaikki ei ole sitä, miltä näyttää. Ja, että positiivisuus somessa tuo myös itselle lisää positiivisuutta, joten näillä mennään 🙂

lloa kevääseen,

-Kati
www.instagram.com/kativasell

Ps. En aio poistaa sitä kuvaa.

One Reply to “Some-elämä on arjen pintaraapaisu”

  1. Aiai, hyvä teksti! Ja napakka ??.

    Etkä todellakaan poista sitä kuvaa. Ei kyllä käynyt edes pienessä mielessä, että siinä keulitaan nyt BF rahoilla, vaan ennemmin juuri toisin päin. Että tämäkin nyt tähän vielä. Jatkakaa samaan malliin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.